sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Rönkä, Matti - Yyteet

Pidän kovasti Matti Röngän tyylistä. Olin juuri päässyt Einossa alkuun (koska en uskonut saavani Yyteitä käsiini kirjastosta) kun puoliso mietti omaa joululahjatoivettaan. Heitin siihen, että Röngän Yyteet olisi ainakin ajankohtainen ja kehuin Einoa. Ja kuinkas sitten kävikään...

Ville Koskela toimii esimiehenä pienessä it-firmassa, Varma-Datassa. Koskela on company man, joka työpaikan juhlissa viihtyy ennemmin oman tiimin kuin johdon pöydässä. Vanhan toimarin vetäytyessä paikalle ilmestyy moderni johtaja Lammio. Pian ei firman pakuja enää niin vain lainailla eikä kahvia kannella pahvimukeissa omille työpisteille. Pienten arjen taistelujen taustalla vilahtelee kuitenkin koko ajan kaksikirjaminen peikko, YT. Osa porukasta kestää, osa karkaa, kaikki eivät selviä hengissä loppuun saakka.

Röngän romaani hyödyntää Suomi 100 -juhlavuoteen sopivasti Tuntemattoman sotilaan tutuksi tekemiä henkilöhahmoja. Ratkaisu on nerokas ja aina välillä piti hihkaista ääneen, kun tajusi elokuvien ja kirjan tutuksi tekemien tapahtumien yhtenäisyyden kirjan moderniin maailmaan tuodun tarinan kanssa. Tämän lisäksi kirja on äärimmäisen ajankohtainen ja kuvaa osuvasti tämän päivän työelämää.