keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Läckberg, Camilla - Saarnaaja

Camilla Läckbergin saarnaaja jatkaa suunnilleen siitä, mihin hänen esikoisteoksensa Jääprinsessa jäi. Henkilöt pysyvät samoina, mutta tarinan painopiste on enemmän rikosta ratkovan Patrikin ympärillä.

Varhaisena kesäaamuna pikkupojan ritarileikki saa äkillisen lopun. Poika löytää maasta alastoman naisen, joka tuijottaa suoraan häneen.
Nuori nainen on murhattu. Poliisi on ymmällään, kun ruumiin alta löytyy kahden naisen luurangot. Mitä tekemistä vastalöydetyllä ruumiilla on kahden 1970-luvun lopussa kadonneen naisen kanssa? Etsitäänkö nyt murhaajaa, joka on odottanut yli kaksikymmentä vuotta edellisen rikoksensa jälkeen, vai onko liikkeellä jäljittelijä?
Konstaapeli Patrik Hedström saa tutkinann johdettavakseen, ja pian mystinen tapaus vaivaa häntä päivin ja öin. Patrikin avopuoliso Erica on jo kahdeksannella kuulla raskaana eikä pysty tukemaan miestään kuten haluaisi. Kun sitten neljäs nainen katoaa, Patrik tietää että jokainen sekunti on kallis, jos hänet aiotaan löytää elävänä. 

Läckbergin kertoma tarina on karumpi ja rujompi kuin esikoisteoksessaan. Työkaverilta kuulin, että trendi on myös seuraavissa teoksissa selkeästi nähtävillä. Jääprinsessassa pidin juuri siitä, että rikoksen selvittäjien henkilökohtainen elämä ja sen käänteet oli niin keskeinen osa tarinaa, ja niin on toki tässäkin. Mutta jos rikokset ja niiden kuvaukset vielä paljon raaistuvat niin niissä alkaa olla jo herkkäunisemmilla kestämistä. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja ja tykkäsin siitä kovasti.